Piece konwekcyjno-parowe do restauracji. Przegląd sprzętów AGD znanych marek

Piec konwekcyjno-parowySzukasz najlepszego wyposażenia gastronomicznego do swojej restauracji i doszedłeś właśnie do wniosku, że potrzebny Ci piec konwekcyjno-parowy? Świetnie się składa, bo w naszym zestawieniu znajdziesz kilka propozycji urządzeń znanych marek. Co wybrać - Rational, Fagor, a może inne? Odpowiadamy na te wątpliwości!

Piec konwekcyjno-parowy w lokalu gastronomicznym

Każdy szef kuchni chce pracować na sprzęcie, który da mu szerokie pole do realizowania kulinarnych wyzwań. Piece konwekcyjno-parowe stanowią podstawowe wyposażenie lokali gastronomicznych o różnym charakterze - od barów szybkiej obsługi, przed stołówki, aż po restauracje. Urządzając zaplecze postaw na urządzenia od renomowanych producentów. Rational, Fagor, Unox, Retigo, Lainox oraz Tecnoinox to czołówka światowych rankingów. Liderzy oferują piece, w których wewnętrzna komora jest naparowywana, więc potrawy są przyrządzane w trakcie cyrkulacji gorącego powietrza. Taka metoda obróbki termicznej ma wiele zalet, m.in. potrawy zawierają mniej tłuszczu, są równomierne obrabiane różnymi metodami - grillowane, pieczone, wędzone, blanszowane, parowane lub po prostu podgrzewane przed serwisem.

Jaki piec wybrać? Rational, Fagor, Unox czy inny?

Rational dostarcza piece o stosunkowo prostej konstrukcji, które wspierają kreatywność szefów kuchni oraz umożliwiają przyrządzanie pysznych dań różnymi metodami. Wśród bestsellerów marki znalazły się iCombi Classic® oraz iCombi Pro® - inteligentny system reguluje się sam, zgodnie z oczekiwaniami zdefiniowanymi przez kucharza.

Odpowiedzią Fagor stała się seria urządzeń Concept, Adavance i AdvancePlus o najwyższej wydajności na rynku. Produkty świetnie dla profesjonalistów, którzy wykorzystują maksymalnie potencjał pieca konwekcyjno-parowego jako sprzętu do baru lub restauracji.

Piec konwekcyjno-parowy

Serie profesjonalnych sprzętów gastronomicznych

W tyle nie pozostaje również Unox. Seria CHEFLUX obejmuje kompaktowe urządzenia o maksymalnej mocy. Mają nowatorskie rozwiązania techniczne, a dzięki technologii Air gwarantują równomierną obróbkę termiczną potraw. Dla wymienionych istotnym konkurentem jest Retigo, a więc producent eleganckich pieców. Na tle konkurencji wyróżnia je gustowna prostota, styl i przejrzysty wyświetlacz LCD z panelem dotykowym.

Kilka wersji pieców piekarniczych w tym RETIGO Deli Master przeznaczony dla profesjonalistów oraz RETIGO Blue Vision z funkcją automatycznego mycia i Easy Cooking stanowi odpowiedź na potrzeby kucharzy-artystów. Najlepszą rekomendacją jest to, że korzystają z nich szefowie z całego świata.