Na co zwrócić uwagę, wybierając automatyczny ekspres do gastronomii?

Ekspres do kawyDuża i stale rosnąca popularność kawy sprawia, że nie może zabraknąć jej w ofercie żadnego lokalu gastronomicznego. Tę przyrządza się przy pomocy profesjonalnych ekspresów. Jednym z nich jest automatyczny ekspres do gastronomii - wart rozważenia niezależnie od tego, czy planujesz otworzyć lub prowadzisz restaurację, piekarnię, cukiernię czy firmę cateringową.

W sprzedaży dostępnych jest wiele automatycznych ekspresów do kawy. To z jednej strony daje dużą możliwość dopasowania urządzenia do specyfiki i potrzeb konkretnego lokalu, ale z drugiej - wymaga zdobycia przynajmniej podstawowych informacji na temat ekspresu, by zakup był świadomy i jak najlepszy. Dobrze zaplanowana inwestycja może bowiem zwiększyć szansę na osiąganie wyższych dochodów.

4 elementy, na które warto zwrócić uwagę, wybierając automatyczny ekspres do gastronomii

Wydajność

Jednym z najważniejszych parametrów każdego ekspresu do kawy i elementów, które należy przemyśleć przed zakupem jest wydajność. Tę określa się najczęściej przez liczbę kaw, jaką urządzenie jest w stanie przygotować w ciągu doby. Zakres ten jest szeroki – od 80 do nawet 350 napojów dziennie. Twoim zadaniem jest przeprowadzić symulację i oszacować, jak często urządzenie będzie użytkowane. Bo choć ekspres, którego wydajność wynosi, załóżmy, 80 kaw, oczywiście przyrządzi ich więcej, jeśli będzie taka potrzeb, to w takiej sytuacji ryzyko awarii znacznie wzrasta. A przestoju w pracy ekspresu warto unikać za wszelką cenę. Wiąże się on bowiem z wyłączeniem urządzenia nawet na cały dzień roboczy, co generuje nie lada straty.

Sposób podłączenia ekspresu

Każdy automatyczny ekspres do gastronomii (www.tchibo-coffeeservice.pl) potrzebuje dostępu do wody. Urządzenia dzielą się na takie, które czerpią wodę bieżącą z przyłącza wodno-kanalizacyjnego lub z wbudowanego zbiornika. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety. Ekspres ze zbiornikiem sprawdzi się dobrze w firmie cateringowej oraz lokalach, w których nie ma możliwości takiego ustawienia ekspresu, by możliwe było podłączenie go do sieci wodnej. Wymaga on jednak regularnego napełniania. W przeciwieństwie do ekspresów stacjonarnych, które pod tym względem są w zasadzie bezobsługowe.

Funkcja spieniania

Każdy lokal gastronomiczny obsługuje grupę klientów o różnych gustach kawowych. Wybór automatycznego ekspresu z funkcją przygotowywania kaw mlecznych i deserowych wydaje się więc najrozsądniejszą opcją. Jeśli zależy Ci, by serwować jak najsmaczniejsze „białe” kawy, zwróć uwagę na urządzenia bazujące na świeżym mleku i nowoczesnych systemach jego spieniania. Wtedy kawa będzie zarówno pyszna, jak i estetyczna. Do najbardziej innowacyjnych ekspresów należą te, z opcją spieniania mleka zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także ustawienia stopnia spienienia - od konsystencji płynnej, przez kremową, po sztywną pianę.

Co jeszcze warto wziąć pod uwagę?

  • Elegancki design, dopasowany do aranżacji lokalu.
  • Łatwość obsługi.
  • Automatyczny program czyszczenia.
  • Energooszczędność.
  • Kontrolę nad stopniem zużycia kawy i wody.
  • Młynek z regulacją stopnia zmielenia.
  • Podgrzewacz do filiżanek.

Podsumowanie

  • Ekspres do kawy w gastronomii nierzadko nazywa się sercem biznesu. To dlatego, że jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia, odpowiadającym bezpośrednio za wartość osiąganego przychodu.
  • W gastronomii najczęściej wybierany jest automatyczny ekspres do kawy. Przemawia za tym m.in. łatwość obsługi, szybkość działania i dostęp do wielu różnych rodzajów kaw, odpowiadających na różnorodne potrzeby klientów.
  • Niezależnie od rodzaju biznesu istnieje pula cech ekspresu do gastronomii, które warto poznać i rozważyć jeszcze przed zakupem – by dokonać możliwie jak najlepszego wyboru.

Komentarze