Inspekcja produktów spożywczych za pomocą detektorów metali i skanerów X-Ray w procesach produkcyjnych

Przemysłowy detektor metaliW branży przemysłu spożywczego ryzyko dostania się zanieczyszczenia ciał obcych do produktów jest poważnym zagrożeniem. W artykułach spożywczych mogą pojawiać się wtrącenia różnych metali w postaci odłamków, opiłków, śrub, podkładek itp. Jak również innych ciał obcych w postaci kamieni, szkła, kości i twardego plastiku. Zanieczyszczenia te wpływają na jakość, właściwości oraz walory produktu, a także na negatywną ocenę klientów. Bezspornym jest że w pewnych przypadkach zanieczyszczenia te zagrażają zdrowiu a nawet życiu.

Jeśli konsumenci mają do czynienia z artykułami spożywczymi, w których pojawiają się zanieczyszczenia, tracą zaufanie danej marki. Choć występowania substancji obcych w przemyśle spożywczym nie da się całkowicie wykluczyć, z powodzeniem można kontrolować ich obecność, by poprawić efektywność produkcji. Konsumentom zaś zagwarantować, że do ich rąk będą trafiać artykuły spożywcze najwyższej jakości.

Wymagania dotyczące wykrywania obecności ciał obcych w procesie produkcyjnym i wyrobach gotowych

Producenci muszą prowadzić programy prewencyjne, zgodnie z obowiązującymi wymogami norm unijnych. Każdy etap przygotowania produktu wymaga analizy występujących zagrożeń, w trzech ich rodzajach: fizycznych, chemicznych i biologicznych. Zanieczyszczenia w produktach spożywczych są w stanie wykryć dwa rodzaje urządzeń: przemysłowe detektory metali oraz skanery X-Ray.

Jak działa detektor metali?

Od wielu lat znanym systemem do inspekcji produktów spożywczych pod względem detekcji metali są detektory metali. Już od kilkudziesięciu lat producenci na całym świcie, dbając o najwyższą jakość swoich produktów stosowali detektory metali, ponieważ nie tylko cena przyciąga klienta, to przede wszystkim jakość produktu.

Obecnie technologia pozwala na budowę detektorów metali do detekcji metali żelaznych i nieżelaznych, a ich poziom detekcji jest w stanie znaleźć zanieczyszczenie metalem już od 0,5mm.

Dobranie detektora metali do produktu jest niezwykle ważne. Nie ma uniwersalnych detektorów metali, dlatego też konsultacja i uzyskanie niezbędnych informacji w procesie doboru wykrywacza metali jest bardzo istotne. Firma ELEKTRONIK SYSTEM Piotr Cieśliński, której ofertę można znaleźć na stronie www.elektronik-system.pl, to doskonały wybór dla klientów wymagających, ceniących sobie wysoką jakość, stabilność, wysoki poziom detekcji a także rozsądną cenę.

Tylko firma ELEKTRONIK SYSTEM Piotr Cieśliński daje dożywotnią gwarancję na sondy swoich detektorów, co świadczy o wysokiej jakości ich produktów i bardzo zaawansowanej technologii.

Detektory metali możemy podzielić na cztery grupy, do pierwszej z nich należą detektory do produktów sypkich do których wykorzystujemy wykrywacze rurowe grawitacyjne. Kolejną grupą są detektory z sondą stojącą stosowane do produktów stojących m.in. do butelek, puszek czy słoików. Do przedostatniej grypy zaliczamy detektory z ruchomym transporterem, dedykowane do produktów takich jak nabiał, owoce, warzywa, surowe mięso, ziarna, ryby czy bakalie. Czwartą, ostatnią grupą są wykrywacze ciśnieniowe rurowe które przeznaczone są do gęstych mas.

Jak działa system skanowania X-Ray?

Popularnie zwany rentgen działa na zasadzie wysyłania wiązki promieniowania jonizującego, promieni X, które przechwytuje odbiornik. Pomiędzy lampą a odbiornikiem przesuwa się produkt poddany inspekcji. Promienie X przechodzą przez produkt, a poziom detekcji uzależniony jest od właściwości fizycznych danego artykułu spożywczego jak również jego opakowania. Detekcja polega na zasadzie wykrycia różnicy gęstości wywołanego przez ciało obce w stosunku do skanowanego produktu. Ta technologia umożliwia detekcję wszelkich ciał obcych, których gęstość i ciężar właściwy jest wyższy od wody.

Najprościej - skaner x-ray wykrywa wszystkie ciała obce, które wrzucone do wody od razu toną. Do takich ciał obcych należą przede wszystkim metale, kamienie, szkło, kości, twardy plastik itp.

Obecnie na rynku zastosowanie skanerów x-ray w przemyśle spożywczym możemy podzielić na trzy rodzaje. Skaner z lampą skierowaną pionowo na produkt, służący do badania produktów paczkowanych płaskich takich jak owoce kandyzowane, kawa, czekolada, przyprawy, ryż, owoce suszone, nasiona, filet drobiowy itp.

Drugi rodzaj skanerów x-ray również z lampą skierowaną pionowo służy do inspekcji produktów sypkich podawanych luzem tj. cukru, makaronu, kaszy, kawy, orzechów, migdałów, groszku, bakalii czy ryżu, z zaawansowanym systemem odrzutu.

Trzecią grupę stanowią skanery x-ray z lampą bądź lampami skierowanymi poziomo, służące od skanowania produktów wysokich na przykład butelek plastikowych, butelek szklanych, wysokich puszek itp. Podstawowym skanerem jest skaner jednolampowy dla produktów stosunkowo łatwych do badania. Wyższy i najwyższy poziom detekcji uzyskujemy na skanerach x-ray wyposażonych w dwie a nawet trzy lampy skierowane na każdy pojedynczy produkt przechodzący z przez skaner. Sposób ten w maksymalnym stopniu eliminuje ryzyko pozostawienia drobin ciała obcego w badanym produkcie.

Od 24 lat firma ELEKTRONIK SYSTEM Piotr Cieśliński wyspecjalizowała się w produkcji detektorów metali zwłaszcza do przemysłu mięsnego uzyskując najwyższy poziom detekcji w tak trudnych produktach jak wołowina, dziczyzna, mięso indycze itp.

Ocena: 5.0

Komentarze