Automatyka w przemyśle spożywczym

Automatyka w przemyśle spożywczymJednym z największych użytkowników automatyki jest przemysł spożywczy, któremu robotyzacja przynosi wiele cennych korzyści. Z automatyzacji procesu produkcyjnego korzystają nie tylko wielkie koncerny spożywcze, ale również lokalni producenci. Jakie są zalety tego rozwiązania?

Czym jest automatyka przemysłu spożywczego?

Automatyka przemysłu spożywczego odpowiada za jednoczesne obniżanie kosztów produkcyjnych oraz zachowanie wysokiej jakości produktów. Nowoczesne urządzenia można spotkać już nie tylko w globalnych koncernach spożywczych, ale również w mniejszych zakładach lokalnych. Dzięki takim urządzeniom możliwe jest zwiększenie produktywności produkcji przy jednoczesnej redukcji kosztów. Według portalu automatykab2b.pl nowoczesne roboty spożywcze mogą nawet całkowicie zastąpić pracę ludzką. Ramiona robotów bezproblemowo chwytają różne produkty, a następnie przenoszą je w wyznaczone miejsce i mogą pracować wręcz nieustannie.

Zastosowanie robotyzacji

Rosnące wymagania względem przemysłu spożywczego zmuszają producentów do szukania coraz to nowszych rozwiązań. Automatyzacja ma bardzo duże znaczenie m.in. w przypadku pomiaru i utrzymywania odpowiedniej temperatury zbóż. Dzięki robotyzacji możliwa jest stała kontrola temperatury oraz wilgotności produktu, a także ochrona przed rozwojem pleśni, grzybów i insektów. Ogromny wpływ automatyki na przemysł spożywczy zauważyły m.in. firmy produkujące urządzenia do wyrobu pieczywa. Przemysł piekarniczy niesie ze sobą wiele trudności. Wobec tego żmudna i skomplikowana praca, którą musi wykonywać człowiek, jest zastąpiona specjalistycznymi robotami. Urządzenia znajdują zastosowanie w przypadku produkcji pieczywa na skalę przemysłową. Dzięki robotom praca w branży jest bardziej dynamiczna, a przy tym ekonomiczna. Ponadto automatyzacja jest niezbędna także w wymagającym procesie przechowywania żywności. Dzięki regulatorom ciśnienia i temperatury zapobiega się m.in. niszczeniu surowców oraz opóźnieniu rozwoju mikroorganizmów.

Zalety robotyzacji przemysłu spożywczego

Automatyzacja znajduje zastosowanie w wielu etapach produkcji żywności ze względu na bardzo złożony i wymagający proces. Wspomaganie się takimi urządzeniami pozwala osiągnąć niezbędną i bardzo ważną powtarzalność operacji oraz wysoką wydajność. Te cechy sprawiają, że robotyzacja jest bezkonkurencyjna w porównaniu z pracą człowieka. Roboty nie tylko odpowiadają za zapewnienie odpowiednich warunków, ale również pracują sprawniej i efektywniej. Poza tym można je przeprogramować w dowolnej chwili bez wprowadzania zmian mechanicznych. Korzyści z automatyki przemysłu spożywczego wynikają również ze spostrzegawczości robotów, co ma duże znaczenie w przypadku wychwycenia obiektów niezgodnych z wzorcem. Co więcej, dzięki automatyzacji możliwa jest szybsza zmiana asortymentu i zmniejszenie ryzyka uszkodzenia opakowań. Rozpoznanie produktów niezgodnych z wzorcem pozwala na ich sprawne usunięcie bez konieczności zatrzymywania linii produkcyjnej. Dzięki wdrożeniu do przedsiębiorstw spożywczych robotyzacji możliwe jest osiągnięcie lepszych efektów w krótkim czasie.

Ocena: 5.0

Komentarze